Meteora – Kyparissi 8.- 20.10. 2018

Keď sme sa na jar rozhodovali, akú destináciu si vybrať na jesenné lezenie, tak padla voľba Grécko. Rozhodli sme sa navštíviť dve oblasti: Meteoru a Kyparissi. Doleteli sme do Thesssalonik, tam sme si požičali auto a presunuli sa do Meteory.

Ubytovanie sme mali zajednané v Kalambake – hotel Meteora, ktorý bol priamo pod vežami Meteory. K ceste Swiss Cheese to bola z hotela pešo 7 minút. Meteora je úžasná oblasť pre tých, ktorí majú radi dlhšie cesty. Lezie sa na zlepenci. Lezeckú česť držali Juston, Bouchač a Jaro, nakoľko Robo mal problém s rukou, tak robil spoločnosť ženskej časti zájazdu potulkami okolo veží. V Meteore sme pobudli 4 dni.

Meteora

Vylezené cesty:

  1. Veža Bantovas
    • Swiss Cheese 6 b (veža Bantovas) 130 m Jožo, Juston a Jaro
  1. Veža Doupiani
    • Ostria 5c, Jaro a Ilonka 60 m
    • Green Light 5c, Juston a Darina 60 m
    • Sickle 6b+, Jožo a Juston 145 m
  1. Veža Holy Ghost
    • Iphigenia 7a, Jožo a Juston 250 m

Po krásnych štyroch dňoch sme sa presunuli do lezeckých oblastí pri mestečku Kyparissi (južne od Leonidia) na Peloponéze vzdialenej od Meteory cca 650 km. Hoci to bola dlhá cesta(10 hodín), no za to veselá. Stačilo krabicové víno a auto sa pri Robovej dobrej muzike len tak natriasalo. K záveru nám cesta pripravila riadny adrenalín, zo sedla cca 800 m nad morom sme sa museli dostať až na úroveň mora, samá zákruta a riadne rokliny.

Ubytovali sme mali v mestečku Kyparissi, v malom hoteli kúsok od mora. Voda v mori bola príjemne teplá asi 24 stupňov, takže kúpačka bola fajn, ale slniečko sa nám vyhýbalo. Vonku bolo príjemné teplo, žiaden úpek, ale lezenie v krátkych rukávoch, akurát večer nejaká bunda.

Kyparissi – Kastraki

Liezli sme tam v 4 oblastiach Kapsala, Kastraki, Playground, Vlychada. Robovi sa už zdravotne polepšilo, tak si konečne mohol zaliezť aj on. Vyliezli sa cesty od klasifikácie 5a+ do 6b+. Jožo vyliezol v oblasti Kapsala 2 cesty 7a a 7a+, v oblasti Kastraki 6c a 6c+, v oblasti Vlychada vyliezol Juston jednu cestu 6c a Jožo jednu 6c+.

Jeden deň sme si spravili výlet do Leonidia, ženská časť sa išla túlať po mesta a mužská časť išla liezť. Juston si splnil sen (ešte z roku 2015) vyliezť jednu dlhú cestu. Liezli s Jožom nad Leonidiom v oblasti Kokkinovrachos Multi – Pitches cestu Pillar of Fire 6b 245 m. Jaro z Robom liezli v oblasti Kokkinovrachos Douvari, kde vyliezli 5 ciest 30 m obtiažnosť od 5b+ do 6a.

Po dvoch týždňoch sa náš trip blížil ku koncu, presunuli sme sa do Athén na letisko, cestou sme si pozreli Korintský prieplav a večer Bratislava. Už sa všetci tešíme na budúci rok, uvidíme, čo vymyslíme ???

Účastníci zájazdu: partia 50+ a 60+ (Robo Kukučka s Ilonkou, Ivan Juston Meško s Darinou, Jaro Zábojník s Adrianou a Jožo Zigo Bouchač so Zuzkou).

Darina Mešková