Ešte stale je to na Pána!

Jar klope na dvere. Mnohí priatelia točia pedále, len hŕstka nadčencov stale verí, že zima ešte neskončila. So stúpajúcimi teplotamy a kvitnúcimi snežienkami je ťažké nepodľahnúť, nezvesiť svoj MTB s klinca a prebrať ho zo zimného spánku. V očakávaní viac-menej pešej turistiky sa vydávame s partiou horolezcou na Sliezsky dom-Velická dolina.

Až keď nám sneh zvýrený dopravným skútrom biely tváre a ruky omŕzajú od zimy vieme, že ešte si svoje sny a predstavy  o elegantných oblúkoch a smelých  výšlapoch naplníme. Na hotely vyťahujem zopár info od členov Horskej Služby. Prechod cez Poľský hrebeň do Prielomu a na Zbojničku vpodstate rušíme, pre zlé snehové podmienky “na severe”.

Ráno, teda (z pohľadu horolezca doobeda) , v slušnom vetre , ba až výchrici šliapeme hore Velickou,  dolinou , popod Večný dážď. Za  Guľatým kopcom  sa rozhodneme trošku spestriť a tak trošku aj pritvrdiť našu túrku. Odbočujeme doľava do sedla medzi Litvorovím a Velickým  štítom. Chrusta, tvrdý sneh, ľadové platne-je to zlé, alebo dobré. Je to!! Vyzúvame lyže a po svojich ideme hore. Okrem prudkého svahu prerážame sa aj prudkým protivetrom.

V sedielku nás ako vždy nič nečaká, len to prchavé šťastie, že sme NIEKDE. Oblligátne ESPRESSO-(Hand Made), pohľad  na severnú stranu, pár fotos a ideme dole. Niekto volí peší zostup, ja to skúsim na lyžiach. Pár 10 metrov  je veľmy exponovaných, ale zjazd do kotliny je úchvatný. Krásny výšlap ukončíme dlhou “krasojazdou” Velickou dolinou.

Ďaľšie ráno-ďaľšia výzva- Sedlo medzi Kupolou a Východnou Vysokou.. Slnko páli, na oblohe ani mrak-no proste RAJ. Sneh drží, slnko svietí-kecáme fučíme. V sedle nechávame lyže a len tak si vyjdeme na vršok Východnej Vysokej. Zlyžovanie cez  Guľatý kope, sneh ako smotana, prázdn dolina,JUJ.

Sobotné-usnežené ráno. Ideme?-nejdeme? Myšlienka, že nejdeme nás ani nenapadla.  Šliapeme k Sopľu, pokecáme s partiou našich horolezcov a rozhodujeme sa priamo do Kvetnice. Ide to  obtiažne, opatrnosť a sústredenie je namaxime.  Akurát som absolvoval asi najstrmší výšlap-aj keď len dákych 30-40 m. Som  šťastný. Keby v noci nenasnežilo- asi by nás ten hang nepustil.. V  Kvetnici sa len tak túlame od kameňa ku kameňu,,, tušiac, že dnes  konáme posledné metre zimnej sezóny.

Tri dni  krásy, snehu, vetra hmly, ale aj slnka radosti a elegancie . Tri krásne bodky za sezónou.( už môžem zvesiť svoj MTB a prebudiť ho)